Kategorie więcej
Producenci
Cennik

HTML   CSV

Info

rankingSklepy internetowe - Ranking!


rankingNajlepsze produkty - Ranking!


cenyDołącz do nas i reklamuj produkty!


sklepNie masz sklepu, załóż go w 2 minuty i testuj za darmo!

Zobacz również

Podręczniki akademickie

- Wybrany produkt w sklepach

Zarządzanie w pielęgniarstwie. Podręcznik dla studentów studiów



Następne zdjęcie
Znaleziono w 1 sklepie w cenie od 65.55zł do 65.55zł

O tym produkcie napisano 0 opinii

ŚREDNIA OCENA0 Napisz opinię
Jakość0
Cena0
Wygląd0
Kliknij, aby kupić ten produkt w najniższej oferowanej cenie


Sortuj produkty :
Widok listy :



Zarządzanie w pielęgniarstwie.  Podręcznik dla studentów studiów

Zarządzanie w pielęgniarstwie. Podręcznik dla studentów studiów

Książka jest kontynuacją podręcznika Podstawy organizacji pracy pielęgniarskiej. Została napisana z myślą o ...

Cena: 65.55zł

Przejdź do sklepu

Produkt dostępny

sklep

Poltax D. Kowalski, A. Piontek Spółka cywilna

Ilość opinii: 0
Średnia ocena: 0

ceny ceny ceny ceny

ceny ceny ceny ceny

Wyświetlanie od 1 do 1 (z 1 pozycji) Strona  1 

Opis: Zarządzanie w pielęgniarstwie. Podręcznik dla studentów studiów
Sklep: Poltax D. Kowalski, A. Piontek Spółka cywilna

Książka jest kontynuacją podręcznika Podstawy organizacji pracy pielęgniarskiej. Została napisana z myślą o osobach zainteresowanych pracą w dziedzinie zarządzania opieką zdrowotną, a szczególnie podsystemem pielęgniarstwa. Zagadnienia podzielono na dwie części: wybrane problemy nauki o zarządzaniu oraz ekonomika i finanse w ochronie zdrowia.


Spis treści


Wstęp

Część I. Wybrane problemy nauki o zarządzaniu

Rozdział 1. Podsystem pielęgniarstwa

1.1. System ochrony zdrowia i podsystem pielęgniarstwa

1.2. Oddziaływanie wybranych koncepcji polityki zdrowotnej i zarządzania opieką na zmiany w podsystemie pielęgniarstwa

1.3. Misja, funkcje i cele podsystemu pielęgniarstwa

Rozdział 2. Zarządzanie - nauka i praktyka

2.1. Zarządzanie - zmiany w teorii i praktyce

2.2. Istota współczesnego zarządzania

2.3. Etyka zarządzania

Rozdział 3. Funkcje kierownicze

3.1. Definicja i istota kierowania zespołami pielęgniarskimi

3.2. Planowanie: definicje, istota, zasady, wymiary

3.3. Organizowanie

3.4. Motywowanie

3.5. Kontrolowanie - istota, proces, zadania i rodzaje

3.6. Kierowanie przez delegowanie uprawnień

Rozdział 4. Proces decyzyjny

4.1. Istota podejmowania decyzji, typy decyzji

4.2. Różne modele podejmowania decyzji

4.3. Metoda pozytywnej niepewności w podejmowaniu decyzji w okresie przekształceń systemu opieki zdrowotnej

4.4. Decentralizacja podejmowania decyzji kierowniczych. Delegowanie uprawnień decyzyjnych na pielęgniarskich stanowiskach pracy

4.5. Zalety i wady grupowego podejmowania decyzji

Rozdział 5. Style zarządzania

5.1. Ewolucja stylów zarządzania

5.2. Rodzaje stylów zarządzania

5.3. Uwarunkowania stylów zarządzania
5.4. Styl zarządzania a szczebel w hierarchii organizacyjnej podsystemu pielęgniarstwa

5.5. Znaczenie stylu zarządzania dla funkcjonowania organizacji

5.6. Styl kierowania a istota i cechy przywództwa współczesnego menedżera

Rozdział 6. Zarządzanie strategiczne

6.1. Proces zarządzania strategicznego

6.2. Budowa strategii

6.3. Wybrane metody analizy strategicznej

6.4. Alternatywne strategie dla systemu ochrony zdrowia i podsystemu pielęgniarstwa

6.5. Zarządzanie operacyjne. Wzajemne relacje i różnice między zarządzaniem strategicznym a operacyjnym

6.6. Specyfika zarządzania operacyjnego w opiece zdrowotnej i pielęgniarstwie

Rozdział 7. Marketing usług zdrowotnych

7.1. Istota marketingu świadczeń zdrowotnych

7.2. Analiza i badanie rynku

7.3. Cztery podstawowe etapy w rozwoju zarządzania organizacjami

7.4. Segmentacja rynku usług zdrowotnych

7.5. Marketing-mix dla świadczeń pielęgniarskich

Rozdział 8. Zarządzanie zasobami ludzkimi

8.1. Znaczenie zasobów ludzkich w organizacji

8.2. Istota i cechy szczególne zasobów ludzkich w systemach zdrowotnych

8.3. Planowanie zasobów ludzkich w organizacji, zakres i etapy

Rozdział 9. Planowanie zapotrzebowania na opiekę pielęgniarską

9.1. Potrzeby zdrowotne i zapotrzebowanie na opiekę a planowanie obsad pielęgniarskich

9.2. Weryfikacja i dostosowanie metod Patient Classification System do warunków organizacyjnych krajowych szpitali

9.3. Metody klasyfikacji pacjentów w planowaniu obsad pielęgniarskich i położniczych na oddziałach o różnym profilu

9.4. Planowanie kadr pielęgniarskich w podstawowej opiece zdrowotnej

Rozdział 10. Nabór i dobór pracowników

10.1. Nabór pracowników w zarządzaniu zasobami ludzkimi w organizacji

10.2. Dobór pracowników. Standardowy proces selekcji

10.3. Dobór kandydatów na pielęgniarskie stanowiska pracy

10.4. Utrzymanie zasobów ludzkich w organizacji

Rozdział 11. Adaptacja społeczno-zawodowa

11.1. Pojęcie adaptacji społecznej i zawodowej

11.2. Czynniki warunkujące adaptację społeczno-zawodową pielęgniarek

11.3. Ramowy program adaptacji społeczno-zawodowej pielęgniarek

11.4. Uwarunkowania kultury organizacji

11.5. Wpływ kultury organizacji na pracę zespołów pielęgniarskich

11.6. Kultura organizacji a kształtowanie wizerunku profesji pielęgniarek i położnych

Rozdział 12. Doskonalenie zawodowe

12.1. Znaczenie doskonalenia zawodowego dla rozwoju organizacji

12.2. System kształcenia podyplomowego pielęgniarek i położnych

12.3. Organizacja doskonalenia zawodowego w zakładzie

12.4. Metody stosowane w zakładowym doskonaleniu zawodowym

12.5. Ocenianie, ewaluacja doskonalenia zawodowego

12.6. Ścieżka kariery zawodowej

Rozdział 13. System ocen pracowniczych

13.1. Elementy systemu oceniania

13.2. Rodzaje ocen

13.3. Sposoby oceniania

13.4. Czynniki zniekształcające wyniki oceny

13.5. Kryteria oceny pracy na pielęgniarskich stanowiskach wykonawczych i kierowniczych

Rozdział 14. Projektowanie pielęgniarskich stanowisk kierowniczych

14.1. Podstawowe podejścia koncepcyjne do problematyki stanowisk pracy

14.2. Zakres odpowiedzialności, obowiązków i uprawnień na pielęgniarskich stanowiskach kierowniczych

14.3. Zasady formułowania zadań na stanowiskach pracy

14.4. Proces komunikowania na stanowiskach pracy

Rozdział 15. Zarządzanie jakością

15.1. Jakość - pojęcia podstawowe

15.2. System zapewniania jakości

15.3. Geneza zarządzania jakością

15.4. Kompleksowe zarządzanie jakością (TQM)

15.5. Współczesne podejście do jakości w ochronie zdrowia i pielęgniarstwie

15.6. Standardy w zarządzaniu opieką pielęgniarską

Rozdział 16. Doskonalenie organizacji, zmiana, konflikt

16.1. Wprowadzenie

16.2. Doskonalenie organizacji

16.3. Zmiana, rodzaje zmian

16.4. Źródła zmian

16.5. Podstawowe zasady przeprowadzania zmian

16.6. Proces zmian

16.7. Strategie wprowadzania zmian

16.8. Rzecznik zmiany

16.9. Kierowanie konfliktem

Rozdział 17. Usprawnianie pracy w ochronie zdrowia i podsystemie pielęgniarstwa

17.1. Metodyka postępowania organizatorskiego w rozwiązywaniu problemów i usprawnianiu pracy

17.2. Badanie metod

17.3. Techniki heurystyczne

17.4. Mierzenie i normowanie pracy

17.5. Wartościowanie pracy

Rozdział 18. Ergonomiczna analiza pracy

18.1. Ergonomia, podstawowe definicje, istota, zakres, podział

18.2. Metody pomiaru stopnia obciążenia pracą fizyczną

18.3. Analiza obciążenia psychicznego na pielęgniarskich stanowiskach

18.4. Obciążenie na pielęgniarskich stanowiskach wynikające z narażenia na czynniki środowiska pracy

18.5. Rytmy biologiczne i ich wpływ na aktywność fizyczną i umysłową

18.6. Zmęczenie, przerwy w pracy na różnych stanowiskach w podsystemie pielęgniarstwa

Część II Ekonomika, finanse w ochronie zdrowia

Rozdział 19. Modele finansowania opieki zdrowotnej

19.1. Modele systemów zdrowotnych jako pochodna polityki zdrowotnej danego kraju

19.2. Ewolucja dotychczasowych modeli i zmiana sposobów ich finansowania

19.3. Współpłacenie pacjentów w ochronie zdrowia w krajach zachodnich i państwach Europy centralnej i wschodniej

19.4. Finansowanie opieki zdrowotnej w Polsce

Rozdział 20. Planowanie, budżetowanie, monitoring usług zdrowotnych

20.1. Wyjaśnienie podstawowych pojęć z zakresu ekonomiki zdrowia

20.2. Finanse publiczne

20.3. Założenia budżetu publicznego

20.4. Dochody i wydatki budżetowe

20.5. Rachunek kosztów w zakładach opieki zdrowotnej

20.6. Opracowanie budżetu dla wybranej jednostki organizacyjnej

20.7. Opracowanie budżetu na opiekę pielęgniarską w wybranej jednostce organizacyjnej

20.8. Nadzór nad realizacją budżetu

Rozdział 21. Wybrane analizy finansowe i ekonomiczne

21.1. Wady i zalety różnych form finansowania opieki zdrowotnej

21.2. Analiza ekonomiczna i analiza finansowa

Piśmiennictwo

Spis rycin

Spis tabel

Indeks


Dane techniczne

Do tego produktu nie napisano jeszcze opinii