Kategorie więcej
Producenci
Cennik

HTML   CSV

Info

rankingSklepy internetowe - Ranking!


rankingNajlepsze produkty - Ranking!


cenyDołącz do nas i reklamuj produkty!


sklepNie masz sklepu, załóż go w 2 minuty i testuj za darmo!

Zobacz również

Podręczniki akademickie

- Wybrany produkt w sklepach

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka



Następne zdjęcie
Znaleziono w 1 sklepie w cenie od 109.48zł do 109.48zł

O tym produkcie napisano 0 opinii

ŚREDNIA OCENA0 Napisz opinię
Jakość0
Cena0
Wygląd0
Kliknij, aby kupić ten produkt w najniższej oferowanej cenie


Sortuj produkty :
Widok listy :



Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka

Książka napisana przez dyplomowane dietetyczki w nowoczesny sposób omawia podstawy żywienia człowieka. Szczegółowo przedstawiono w ...

Cena: 109.48zł

Przejdź do sklepu

Produkt dostępny

sklep

Poltax D. Kowalski, A. Piontek Spółka cywilna

Ilość opinii: 0
Średnia ocena: 0

ceny ceny ceny ceny

ceny ceny ceny ceny

Wyświetlanie od 1 do 1 (z 1 pozycji) Strona  1 

Opis: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka
Sklep: Poltax D. Kowalski, A. Piontek Spółka cywilna

Książka napisana przez dyplomowane dietetyczki w nowoczesny sposób omawia podstawy żywienia człowieka. Szczegółowo przedstawiono w niej nie tylko różne rodzaje diet i sposoby ich zastosowania, ale także żywienie w wielu jednostkach chorobowych. Przejrzyste omówienie zagadnień oraz zawarte w książce informacje o nowościach na rynku farmakologicznym sprawiają, że z pewnością będzie cennym źródłem informacji dla wszystkich zainteresowanych problematyką żywienia.

Spis treści
1.       Podstawy żywienia człowieka z elementami biochemii
1.1.    Sytuacja żywnościowa i żywieniowa na świecie i w Polsce
1.2.    Procesy energetyczne i gospodarka wodna w organizmie
1.2.1.  Procesy energetyczne –pojęcie procesu przemiany materii
1.2.1.1.             Podstawowa przemiana materii (ppm)
1.2.1.2.             Ponadpodstawowa przemiana materii
1.2.1.3.             Całkowita przemiana materii
1.2.2. Wartość energetyczna pożywienia i zapotrzebowanie energetyczne organizmu
1.2.3. Gospodarka wodna w organizmie
1.2.4. Równowaga kwasowo-zasadowa
1.3.    Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu
1.3.1. Wstęp
1.3.2. Węglowodany
1.3.2.1.             Budowa i podział
1.3.2.2.             Cukry proste – monosacharydy
1.3.2.3.             Węglowodany złożone
1.3.2.4.             Rola węglowodanów przyswajalnych
1.3.2.5.             Węglowodany nieprzyswajalne, czyli błonnik pokarmowy
1.3.2.6.             Trawienie i wchłanianie węglowodanów
1.3.2.7.             Metabolizm węglowodanów
1.3.2.8.             Katabolizm węglowodanów i innych składników odżywczych
1.3.2.9.             Zawartość węglowodanów w produktach spożywczych
1.3.2.10.         Zapotrzebowanie na węglowodany
1.3.3. Tłuszcze
1.3.3.1.             Budowa i podział tłuszczów
1.3.3.2.             Tłuszcze właściwe
1.3.3.3.             Woski
1.3.3.4.             Tłuszcze złożone
1.3.3.5.             Sterole
1.3.3.6.             Rola tłuszczów w organizmie człowieka
1.3.3.7.             Trawienie i wchłanianie tłuszczów
1.3.3.8.             Metabolizm tłuszczów
1.3.3.9.             Tłuszcze pożywienia
1.3.3.10.         Zapotrzebowanie na tłuszcze
1.3.4. Białka
1.3.4.1.             Budowa białek
1.3.4.2.             Podział i charakterystyka białek
1.3.4.3.             Struktura białek
1.3.4.4.             Właściwości białek
1.3.4.5.             Rola i przemiany białek w organizmie człowieka
1.3.4.6.             Trawienie i przyswajanie białek
1.3.4.7.             Metabolizm białek
1.3.4.8.             Biosynteza białek
1.3.4.9.             Źródła białek
1.3.4.10.         Wartość odżywcza białek
1.3.4.11.         Zapotrzebowanie na białko
1.3.5. Witaminy
1.3.5.1.             Witaminy rozpuszczalne w wodzie
·         Witamina C (kwas askorbinowy)
·         Witamina B1 (tiamina)
·         Witamina B2 (ryboflawina)
·         Witamina B6 (pirydoksyna)
·         Witamina PP (niacyna)
·         Witamina B12 (kobalamina)
·         Witamina H (biotyna)
·         Kwas pantotenowy
·         Kwas foliowy (folacyna, foliany)
1.3.5.2.             Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
·         Witamina A
·         Witamina D
·         Witamina E
·         Witamina K
1.3.6. Składniki mineralne
1.3.6.1.             Makropierwiastki
·         Wapń (Ca)
·         Fosfor (P)
·         Magnez (Mg)
·         Potas (K)
·         Sód (Na)
·         Chlor  (Cl)
·         Siarka (S)
1.3.6.2.             Mikropierwiastki
·         Żelazo (Fe)
1.4.    Normy żywienia i wyżywienia
1.4.1. Pojęcie norm żywienia i wyżywienia
1.4.2. Podział produktów spożywczych
1.4.3. Charakterystyka wartości odżywczej 12 grup produktów spożywczych
1.4.4. Wskaźnik jakości żywieniowej
1.4.5. Produkty zamienne
1.5.    Zasady planowania i oceny żywienia różnych grup ludności
1.5.1. Planowanie jadłospisów okresowych
1.5.2. Średnia norma żywienia i wyżywienia dla grupy mieszanej
1.5.3. Metody oceny jadłospisów
1.5.4. Zasady żywienia różnych grup ludności
1.5.5. Metody oceny stanu odżywienia społeczeństwa
1.6.    Żywność funkcjonalna
1.6.1. Probiotyki i prebiotyki
1.6.2. Synbiotyki
1.7.    Żywność genetycznie modyfikowana
1.8.    Nutrigenomika – żywienie a genom człowieka
1.9.    Bezpieczeństwo i higiena żywności w świetle ustawodawstwa
1.10.Edukacja żywieniowa
2.       Klasyfikacja i charakterystyka diet
2.1.    Podstawy klasyfikacji diet
2.2.    Dieta podstawowa
2.3.    Dieta bogatoresztkowa
2.4.    Dieta łatwo strawna
2.5.    Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu
2.6.    Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego
2.7.    Dieta o zmienionej konsystencji
2.7.1. Dieta papkowata
2.7.2. Dieta płynna
2.7.3. Dieta płynna wzmocniona
2.7.4. Dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę
2.7.5. Dieta kleikowa
2.8.    Dieta ubogoenegetyczna
2.9.    Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych
2.10.Dieta łatwo strawna bogato białkowa
2.11.Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów
2.12.Dieta łatwo strawna niskobiałkowa
2.13.Praktyczne wdrażanie klasyfikacji diet zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia
3.       Żywienie w wybranych chorobach
3.1.    Żywienie dietetyczne w chorobach układu pokarmowego
3.1.1. Żywienie w chorobach układu pokarmowego
3.1.1.1.             Żywienie w chorobie refluksowej
3.1.2. Żywienie w nieżytach żołądka
·         Ostry nieżyt żołądka
·         Przewlekły nieżyt żołądka
3.1.3. Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
3.1.4. Żywienie w chorobach jelita cienkiego i grubego
·         Żywienie w ostrym nieżycie jelit
·         Żywienie w przewlekłym nieżycie jelit
·         Żywienie w zaparciu nawykowym
·         Żywienie we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego
·         Żywienie w chorobie Leśniowskiego-Crohna
·         Żywienie w zespole nadwrażliwości jelita grubego
3.1.5. Żywienie w chorobach miąższu wątroby
·         Żywienie w przewlekłych chorobach wątroby bez cech encefalopatii
·         Żywienie w okresie niewyrównywania niewydolności wątroby – encefalopatia wątrobowa
3.1.6. Żywienie w zapaleniu pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
·         Ostre zapalenie pęcherzyka żółciowego
·         Przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych
3.1.7. Żywienie w kamicy żółciowej
3.1.8. Żywienie w zapaleniu trzustki
·         Ostre zapalenie trzustki
·         Przewlekłe zapalenie trzustki
3.2.    Żywienie po zabiegach chirurgicznych
3.3.    Leczenie żywieniowe
3.4.    Żywienie dietetyczne w chorobach układu moczowego
3.4.1. Żywienie w zapaleniu kłębuszków nerkowych
·         Ostre kłębuszkowe zapalenie nerek
·         Żywienie w przewlekłym kłębuszkowym zapaleniu nerek
3.4.2. Żywienie w niewydolności nerek
·         Ostra niewydolność nerek
·         Przewlekła niewydolność nerek
·         Zalecenia żywieniowe dla pacjentów z przewlekłą niewydolnością nerek w okresie dializacyjnym
·         Żywienie w nefropatii cukrzycowej
·         Żywienie po przeszczepie nerki
3.4.3. Żywienie w odmiedniczkowym zapaleniu nerek
3.4.4. Żywienie w kamicach nerkowych
·         Kamica szczawianowo-wapniowa
·         Kamica fosforanowo-wapniowa
·         Kamica moczanowa
·         Kamica fosforanowo-magnezowo-amonowa
·         Kamica cystynowa
·         Kamica ksantynowa
3.5.    Żywienie dietetyczne w chorobach metabolicznych
3.5.1. Żywienie w cukrzycy dorosłych
3.5.2. Żywienie w otyłości
3.5.3. Żywienie w wychudzeniu
3.5.4. Żywienie w dnie moczanowej
3.5.5. Żywienie w hiperlipidemiach
3.6.    Żywienie dietetyczne w chorobach układu krążenia
3.6.1. Żywienie w chorobach z wydolnością i niewydolnością układu krążenia
3.6.2. Żywienie w nadciśnieniu tętniczym
3.6.3. Żywienie w chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego
3.6.4. Żywienie w zawale mięśnia sercowego
3.6.5. Żywienie w miażdżycy
3.6.6. Żywienie w profilaktyce chorób układu krążenia
3.7.    Żywienie w wybranych chorobach neurologicznych
3.7.1. Żywienie po udarze mózgu
3.7.2. Choroba Parkinsona
3.8.    Żywienie w chorobach nowotworowych u dorosłych
3.9.    Żywienie w zakażeniach i zatruciach pokarmowych
3.9.1. Zakażenie pałeczką Salmonella
3.9.2. Zatrucie enterotoksyną gronkowcową
3.9.3. Zatrucie jadem kiełbasianym – toksyną botulinową
3.9.4. Zalecenia żywieniowe w zakażeniach i zatruciach pokarmowych
4.       Żywienie dzieci zdrowych i chorych
4.1.    Charakterystyka okresu noworodkowego i niemowlęcego
4.2.    Żywienie niemowląt
4.2.1. Żywienie naturalne
4.2.2. Żywienie mieszane
4.2.3. Żywienie sztuczne
4.3.    Żywienie wcześniaków i noworodków z małą masą urodzeniową
·         Żywienie wcześniaków
·         Żywienie niemowląt z dystrofią wewnątrzmaciczną
4.4.    Charakterystyka wymiotów – postępowanie żywieniowe
4.5.    Żywienie w refluksie żołądkowo-przełykowym
4.6.    Żywienie w przypadku braku łaknienia
4.7.    Żywienie w zaparciach
4.8.    Żywienie w zaburzeniach w odżywianiu – biegunka
·         Żywienie w biegunce ostrej
·         Żywienie w biegunce przewlekłej
·         Żywienie w biegunce nieswoistej i chlorkowej
4.9.    Żywienie w zespole złego wchłaniania – w chorobie trzewnej
4.10.Żywienie w mukowiscydozie
4.11.Żywienie w nietolerancjach pokarmowych
4.12.Preparaty mlekozastępcze stosowane  w dietach eliminacyjnych
4.13.Żywienie w fenyloketonurii
4.14.Żywienie w niedoborach witaminowych
4.15.Żywienie w krzywicy
4.16.Żywienie w tężyczce
4.17.Żywienie w cukrzycy wieku rozwojowego
4.18.Żywienie w otyłości (młodzieńczej)
4.19.Żywienie w wirusowym zapaleniu wątroby
·         Wirusowe zapalenie wątroby typu A
·         Wirusowe zapalenie wątroby typu B – żółtaczka wszczepienna
·         Wirusowe zapalenie wątroby typu C
4.20.Żywienie w zapalaniu trzustki
·         Ostre zapalenie trzustki
·         Przewlekłe zapalenie trzustki
4.21.Żywienie w zespole nerczycowym
4.22.Żywienie w chorobie reumatycznej
4.23.Żywienie w niedokrwistości
4.24.Żywienie w chorobach zakaźnych przebiegających z gorączką
4.25.Żywienie w alergiach pokarmowych
4.26.Żywienie w stanach pooperacyjnych
4.27.Żywienie pozajelitowe stosowane u dzieci
4.28.Żywienie w oparzeniach
4.29.Dieta katogenna

Dane techniczne

Do tego produktu nie napisano jeszcze opinii