Kategorie więcej
Producenci
Cennik

HTML   CSV

Info

rankingSklepy internetowe - Ranking!


rankingNajlepsze produkty - Ranking!


cenyDołącz do nas i reklamuj produkty!


sklepNie masz sklepu, załóż go w 2 minuty i testuj za darmo!

Zobacz również

Podręczniki akademickie

- Wybrany produkt w sklepach

Biochemia. Podręcznik dla studentów medycznych studiów licencja



Następne zdjęcie
Znaleziono w 1 sklepie w cenie od 38.61zł do 38.61zł

O tym produkcie napisano 0 opinii

ŚREDNIA OCENA0 Napisz opinię
Jakość0
Cena0
Wygląd0
Kliknij, aby kupić ten produkt w najniższej oferowanej cenie


Sortuj produkty :
Widok listy :



Biochemia. Podręcznik dla studentów medycznych  studiów licencja

Biochemia. Podręcznik dla studentów medycznych studiów licencja

Cena: 38.61zł

Przejdź do sklepu

Produkt dostępny

sklep

Poltax D. Kowalski, A. Piontek Spółka cywilna

Ilość opinii: 0
Średnia ocena: 0

ceny ceny ceny ceny

ceny ceny ceny ceny

Wyświetlanie od 1 do 1 (z 1 pozycji) Strona  1 

Opis: Biochemia. Podręcznik dla studentów medycznych studiów licencja
Sklep: Poltax D. Kowalski, A. Piontek Spółka cywilna

Biochemia to ważny i wartościowy podręcznik akademicki, wypełniający lukę wydawniczą w tej dziedzinie.


Jest to zwięzłe kompendium, opracowane w oparciu o minimalne wymagania programowe, w systematyczny sposób przedstawiające główne związki i ich przemiany oraz umożliwiające studentom poznanie podstawowych procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka.


Książka dzieli się na część teoretyczną i część doświadczalną. Pierwsza obejmuje główne zagadnienia wymagane w programie studiów pielęgniarskich licencjackich i magisterskich prowadzonych na wydziałach pielęgniarskich akademii medycznych, natomiast w drugiej zamieszczono opisy wybranych doświadczeń, które mogą być wykonywane przez studentów w czasie zajęć praktycznych i w ten sposób ilustrować i przybliżać omawiany materiał.


spis treści:


Wprowadzenie


Podstawowe pojęcia chemiczne stosowane w biochemii


Rozdział 1 Komórka


Błona komórkowa

Jądro komórkowe

Mitochondria

Rybosomy

Siateczka endoplazmatyczna

Lizosomy

Peroksysomy


Rozdział 2 Aminokwasy


Ogólne przemiany aminokwasów

Pula wolnych aminokwasów

Losy grupy aminowej

Cykl mocznikowy

Losy grupy karboksylowej

Przemiany szkieletów węglowych

Przemiana szczegółowa fenyloalaniny i tyrozyny

Przemiana szczegółowa metioniny i cysteiny

Aminokwasy dostarczające fragmentów jednowęglowych

Udział aminokwasów w innych reakcjach metabolicznych

Bloki metaboliczne w przemianach aminokwasów


Rozdział 3 Peptydy, Białka


Oligopeptydy

Polipeptydy

Białka

Właściwości białek

Metody rozdziału białek

Trawienie białek

Wchłanianie aminokwasów

Biologiczna rola białek

Bilans azotowy


Rozdział 4 Kwasy nukleinowe


Nukleotydy

Budowa kwasów nukleinowych

DNA

RNA

Informacja genetyczna

Przekazywanie informacji genetycznej do komórek potomnych

Przekazywanie informacji genetycznej do cytoplazmy

Biosynteza białka

Modyfikacje potranslacyjne


Rozdział 5 Enzymy


Wpływ temperatury na aktywność enzymów

Wpływ odczynu środowiska na aktywność enzymów

Wpływ stężenia substratu i stężenia enzymu na szybkość reakcji enzymatycznej

Wpływ aktywatorów i inhibitorów na aktywność enzymów

Aktywność enzymów

Klasyfikacja enzymów

Oksydoreduktazy

Transferazy

Hydrolazy

Liazy

Izomerazy

Syntetazy (ligazy)


Rozdział 6 Koenzymy


Rozdział 7 Węglowodany


Cukry proste

Cukry złożone

Właściwości cukrów

Trawienie i wchłanianie węglowodanów

Wchłanianie węglowodanów

Transport glukozy do komórki

Rola węglowodanów

Przemiana glukozy

Główne procesy przemian cukrów

Glikoliza

Glukoneogeneza

Cykl pentozowy

Glikogeneza

Glikogenoliza

Glikogenozy

Synteza laktozy

Przemiana fruktozy

Regulacja hormonalna poziomu glukozy we krwi


Rozdział 8 Tłuszcze


Tłuszcze właściwe

Tłuszcze złożone

Steroidy

Woski

Trawienie i wchłanianie tłuszczów

Lipoproteiny osocza

Zaburzenia przemiany lipoprotein

Spalanie kwasów tłuszczowych

Aktywacja

Transport do mitochondrium

Proces b-oksydacji

Bilans energetyczny b-oksydacji

Synteza kwasów tłuszczowych

Powstawanie nienasyconych kwasów tłuszczowych

Synteza tłuszczu właściwego

Synteza tłuszczu właściwego z glukozy

Synteza tłuszczów złożonych

Lipidozy (choroby spichrzeniowe lipidów)

Synteza cholesterolu


Rozdział 9 Składniki mineralne


Makropierwiastki

Mikropierwiastki i pierwiastki śladowe


Rozdział 10 Przewód pokarmowy


Soki trawienne przewodu pokarmowego

Ślina

Sok żołądkowy

Sok trzustkowy

Żółć

Krążenie jelitowo-wątrobowe


Rozdział 11 Utleniania biologiczne


Łańcuch oddechowy

Teorie oksydacyjnej fosforylacji

Związki rozprzęgające oksydatywną fosforylację

Inhibitory łańcucha oddechowego

Cykl Krebsa

Reakcje cyklu Krebsa

Oksydatywna dekarboksylacja a-ketoglutaranu

Cukrzyca

Cukrzyca młodzieńcza

Cukrzyca starcza

Zaburzenia metaboliczne w cukrzycy

Synteza ciał ketonowych

Aktywacja acetooctanu


Rozdział 12 Witaminy


Podział witamin

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witamina A

Witamina D

Witamina E

Witamina K

Witamina F

Witaminy rozpuszczalne w wodzie

Witamina C

Witamina B1

Witamina B2 (witamina G)

Witamina B6

Witamina PP (witamina B3)

Kwas foliowy (witamina M)

Witamina B12

Witamina H

Kwas liponowy

Kwas pantotenowy (witamina B5)

Kwas paraaminobenzoesowy

Inozytol

Witaminy kontrowersyjne

Witamina B15

Witamina B17

Cholina

Witamina P

Witamina Q10

Witamina B13

Witamina T

Witamina U


Rozdział 13 Hormony


Mechanizm działania hormonów

Hormony podwzgórza

Neurotransmittery

Hormony przysadki mózgowej

Tarczyca

Przytarczyce

Trzustka

Hormony wydzielane przez nadnercza

Rdzeń nadnerczy

Hormony płciowe żeńskie

Hormonalna regulacja cyklu miesiączkowego

Hormonalne środki antykoncepcyjne

Hormony płciowe męskie

Hormony tkankowe


Rozdział 14 Skład prawidłowej diety człowieka


Białka

Węglowodany

Tłuszcze

Składniki mineralne

Witaminy

Bilans energetyczny


Rozdział 15


Krew

Erytrocyty

Glikoliza w erytrocytach

Synteza hemu

Hemoglobina

Hemoglobinopatie

Degradacja hemoglobiny

Żółtaczki

Leukocyty

Trombocyty

Osocze

Składniki osocza organiczne

Składniki osocza nieorganiczne

Białka osocza

Krzepnięcie krwi

Fibrynoliza

Transport gazów przez krew

W tkankach

W płucach

Efekt Bohra

Bufory krwi


Rozdział 16 Mięśnie


Mięśnie poprzecznie prążkowane

Synteza kreatyny

Mięśnie gładkie


Rozdział 17 Tkanka łączna


Struktury ścięgniste

Kości


Rozdział 18 Gospodarka fosforanowo-wapniowa


Kalcytonina

Parathormon

Witamina D


Rozdział 19 Osteoporoza


Osteoporoza pierwotna

Osteoporoza wtórna


Rozdział 20 Tkanka nerwowa


Przewodzenie nerwowe

Synapsy

Centralny układ nerwowy


Rozdział 21 Wątroba

Białka

Tłuszcze

Węglowodany

Procesy detoksykacji

Utlenianie i redukcja

Metylacja, acetylacja

Sprzęganie

Synteza


Rozdział 22 Nerka


Kanalik kręty I rzędu

Kanalik kręty II rzędu

Wydalanie amoniaku

Zakwaszanie moczu

Działanie hormonów

Mocz fizjologiczny

Próg nerkowy

Klirens nerkowy

Mocz patologiczny

Białko

Krew

Cukier

Ciała ketonowe

Bilirubina


Rozdział 23 Gospodarka wodno-elektrolitowa


Bilans wodny


Rozdział 24 Równowaga kwasowo-zasadowa


Kwasica oddechowa

Kwasica metaboliczna

Zasadowica oddechowa

Zasadowica metaboliczna


Rozdział 25 Część doświadczalna


Zasady bezpieczeństwa w laboratorium

Ogólne zasady pracy w laboratorium:

Aminokwasy, peptydy

Reakcja biuretowa (Piotrowskiego)

Reakcja ksantoproteinowa

Reakcja Millona

Reakcja cystynowa

Reakcje z solami miedzi (jonami Cu2+)

Białka

Działanie wysokiej temperatury

Działanie soli metali ciężkich

Działanie silnych kwasów

Działanie rozpuszczalników organicznych

Wysalanie

Dializa

Charakterystyka białka złożonego mucyny

Enzymy

Badanie warunków działania amylazy

Węglowodany

Reakcja Molischa

Reakcja Fehlinga

Reakcja Nylandera

Reakcja Barfoeda

Reakcja Seliwanowa

Reakcja z jodem

Hydroliza skrobi

Tłuszcze

Rozpuszczalność tłuszczów

Próba akroleinowa na glicerol

Wykrywanie cholesterolu

Enzymatyczne trawienie tłuszczów

Liczba kwasoty

Hormony, witaminy, składniki mineralne

Wykrywanie androsteronu (reakcja Zimmermanna)

Ilościowe oznaczanie witaminy C

Ilościowe oznaczanie wapnia

Ilościowe oznaczanie magnezu w materiale biologicznym

Trawienie

Wykrywanie składników żółci

Wykrywanie cholesterolu

Oznaczanie aktywności amylazy ślinowej (metoda Vohlgemutha)

Oznaczanie kwasoty soku żołądkowego

Badanie deficytowego soku żołądkowego

Krew

Wykrywanie niektórych składników krwi

Ilościowe oznaczanie białka całkowitego w surowicy krwi

Oznaczanie kwasu moczowego

Ilościowe oznaczanie glukozy metodą enzymatyczną

Ilościowe oznaczanie mocznika

Mocz fizjologiczny

Wykrywanie składników nieorganicznych moczu

Wykrywanie składników organicznych moczu

Mocz patologiczny

Białko w moczu (proteinuria)

Cukier w moczu (glukozuria)

Wykrywanie ciał ketonowych

Wykrywanie bilirubiny

Wykrywanie krwi


Rozdział 26 Zagadnienia z biochemi

Dane techniczne

Do tego produktu nie napisano jeszcze opinii