Kategorie więcej
Producenci
Cennik

HTML   CSV

Info

rankingSklepy internetowe - Ranking!


rankingNajlepsze produkty - Ranking!


cenyDołącz do nas i reklamuj produkty!


sklepNie masz sklepu, załóż go w 2 minuty i testuj za darmo!

Zobacz również

Podręczniki akademickie

- Wybrany produkt w sklepach

Biochemia jamy ustnej



Następne zdjęcie
Znaleziono w 1 sklepie w cenie od 41.40zł do 41.40zł

O tym produkcie napisano 0 opinii

ŚREDNIA OCENA0 Napisz opinię
Jakość0
Cena0
Wygląd0
Kliknij, aby kupić ten produkt w najniższej oferowanej cenie


Sortuj produkty :
Widok listy :



Biochemia jamy ustnej

Biochemia jamy ustnej

Cena: 41.40zł

Przejdź do sklepu

Produkt dostępny

sklep

Poltax D. Kowalski, A. Piontek Spółka cywilna

Ilość opinii: 0
Średnia ocena: 0

ceny ceny ceny ceny

ceny ceny ceny ceny

Wyświetlanie od 1 do 1 (z 1 pozycji) Strona  1 

Opis: Biochemia jamy ustnej
Sklep: Poltax D. Kowalski, A. Piontek Spółka cywilna

Jest to jedyny na polskim rynku książki medycznej podręcznik obejmujący kompleksowe opracowanie zagadnień biochemicznych w aspekcie stomatologicznym. Zawiera najnowsze wiadomości na temat procesów biochemicznych, zachodzących w czasie fizjologicznego rozwoju zębów, oraz zaburzeń w poszczególnych szlakach metabolicznych, mających odbicie w różnych nieprawidłowościach i chorobach jamy ustnej. Przedstawia także różne możliwości terapii tych chorób, uwzględnione w bieżącej światowej literaturze fachowej.

Publikacja będzie przydatna nie tylko studentom wydziałów stomatologicznych, lecz także praktykującym lekarzom stomatologom. Spis treści

Wykaz skrótów używanych w tekście
Słowo wstępne
Wprowadzenie
1.      Chemia fosforanów wapnia
1.1.            Wstęp
1.2.            Apatyty
1.3.            Fluoroapatyty
1.4.            Mechanizm tworzenia fluoro- i hydroksyfluoroapatytów
2.      Chemia szkliwa
2.1.            Cechy ogólne
2.2.            Rozwój białek szkliwa
2.3.            Organiczne składniki dojrzałego szkliwa
2.4.            Nieorganiczne składniki szkliwa
3.      Chemia zębiny
3.1.            Wstęp
3.2.            Kolagen
3.3.            Proteoglikany
3.4.            Fosfoproteiny
3.5.            Białka zawierające kwas ?-karboksyglutaminowy (białka Gla)
3.6.            Białka niekolagenowe
3.7.            Składniki niebiałkowe
3.8.            Składniki nieorganiczne
3.9.            Faza nieapatytowa
3.10.        Jony i cząsteczki adsorbowane na powierzchni kryształów apatytu
3.11.        Cement
4.      Ślina
4.1.            Wstęp
4.2.            Rola śliny w ochronie przed próchnicą
4.3.            Rola śliny w tworzeniu płytki bakteryjnej
4.4.            Rola śliny w utrzymywaniu równowagi między demineralizacją i remineralizacją
4.5.            Działanie przeciwbakteryjne
4.6.            Bufory śliny
4.7.            Białka śliny
4.7.1. Białka bogate w prolinę
4.7.2. Stateryna
4.7.3. Histatytny
4.7.4. Laktoferyna
4.7.5. Lizozym
4.7.6. ?-Amylaza ślinowa
4.8.            Jony wapnia i fosforanowe
4.9.            Inne składniki
4.10.        Ślina jako materiał diagnostyczny
5.      Płytka nazębna
5.1.            Błonka nabyta
5.2.            Płytka nazębna
5.3.            Płyn płytki nazębnej
5.4.            Macierz organiczna płytki nazębnej
5.5.            Bakterie płytki nazębnej
5.6.            Metabolizm sacharozy w płytce nazębnej
6.      Kamień nazębny
7.      Choroby przyzębia
7.1.            Wstęp
7.2.            Kryteria zapalenia tkanki okołozębowej (periodontitis)
8.      Kalcyfikacja zębiny i szkliwa
8.1.            Wstęp
8.2.            Utworzenie zarodka kryształu
8.3.            Kalcyfikacja
8.4.            Inhibitory wytwarzania zarodków i wzrostu kryształów
8.5.            Kalcyfikacja szkliwa
9.      Metabolizm fluorofosforanów i innych składników zawierających fluor
9.1.            Wstęp
9.2.            Fluorofosforany
9.3.            Związki organiczne fluoru
9.4.            Pobieranie i wydalanie jonów fluoru
9.5.            Rozmieszczenie fluorków w ustroju
9.6.            Wpływ jonów fluoru na aktywność enzymów
10.  Fluor a ubytki próchnicze
10.1.        Wstęp
10.2.        Fluor w ślinie i płytce nazębnej
10.3.        Źródła fluoru w płytce nazębnej
10.4.        Wiązanie fluoru w płytce nazębnej
10.5.        Wpływ fluoru na hamowanie tworzenia kwasu mlekowego u bakterii
10.6.        Fluor a ?rozpuszczalność? zębów
10.7.        Fluor i węglany w ubytkach szkliwa
10.8.        Kliniczne oznaki remineralizacji
10.9.        Kompleksy Al-F a fluoroza
11.  Biochemiczne aspekty ubytków zębowych
11.1.        Wstęp
11.2.        Początkowe uszkodzenia szkliwa
11.3.        Próchnica zębów i zapalenie miazgi
11.4.        Chemiczne zmiany w ubytkach próchniczych
11.5.        Metody ochrony przed ubytkami i leczenia ubytków
11.6.        Rola bakterii w próchnicy
11.7.        Demineralizacja i remineralizacja ubytków próchniczych
11.8.        Dieta a próchnica
12.  Wrodzone wady zębów
Piśmiennictwo
Skorowidz

Dane techniczne

Do tego produktu nie napisano jeszcze opinii